Çayın Türkiye'deki Hikayesi

Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir.

Çay, dünyada sudan sonra, en fazla içilen ve içme alışkanlığı gittikçe artan bir gıda ve içecek maddesi olarak, 5000 yıldan beri bilinen, sevilen, efsanesi, deyimleri, şiirleri, sanat ve sanayisi ile bir çay kültürü oluşturmuştur. 5000 yıllık bir geçmişi olan çayla Türkiye içme alışkanlığı olarak 1600 yıllarında tanışır. Üretimine Cumhuriyetin kuruluşundan sonra başlanan, 1963 yılına kadar talebin kısmen ithalatla karşılandığı Çay, günümüzde artık üretimi ve tüketimiyle dev bir sektör oluşturmuştur. 

Sabah, öğlen veya akşam gibi zaman gözetmeden her an, her yerde çay için Türkler, yıllar itibariyle çay konusunda uzmanlaşmış çeşitli araştırmalar yapmış ve harmanlama yönlemiyle dünyaya yepyeni çay lezzetleri kazandırmıştır. 

Şu anda üretilen 187 bin ton çayın; 155 bini tonu işlenir ve Türkiye'de tüketilir. 

Yıllık kişi başına düşen tüketim miktarı : 2.6 Kg'dır. 

10 Türk'ten 9'u her gün çay içiyor

  • Türk halkının yüzde 90'ı günde en az bir kere çay içiyor.
     
  • Türkiye'de, su dahil, içilen soğuk-sıcak meşrubatın, sırasıyla, yüzde 42'si su, yüzde 39'u çay, yüzde 7'sini ise diğer içecekler oluşturuyor.
     
  • Türkiye'de günlük ortalama değerlerle ve kişi başına, kadınlar 0.5 litre, erkekler ise 0.7 litre çay içmekte. Kişi başına içilen çay ortalaması 7 bardak.
     
  • Bizde çay yüzde 95 evde, yüzde 18 işte, yüzde 2 okulda, yüzde 11 misafirlikte, yüzde 5 restoran veya kafede, yüzde 4 ise kıraathanelerde içiliyor. 
     
  • Türklerin yüzde 59'u çayı şekerle içiyor.
     
  • Türklerin yüzde 33'ü özel harman yaparak içeceği çayı kendisi hazırlıyor.